Közösségi konyhasarok

Friss topikok

  • Hang Ember: Argentin csirke Hozzávalók: Csirkecomb, szárny, mell (jelen esetben kb. 1,5-2 kg húst készítette... (2013.02.10. 20:06) Hamarosan

Archívum

Hamarosan

2010.09.13. 17:56 konyha_malac

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljfozni.blog.hu/api/trackback/id/tr272293408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2010.09.13. 22:20:50

de.
amíg rágódtok, meg izéltek, itt van máris Drámának egy elronthatatlan,szuperkönnyű szösszenet:

Hozzávalók 4-5 személyre:
• -5-8 dkg vaj (margarin tilos!)
• -10 gerezd fokhagyma
• -3-4 fakanál liszt
• -1 liter tej - kb. 1/2 liter víz
• -2 dl tejszín
• -2 Knorr (nem Maggi) tyúkhúsleveskocka
• - csipetnyi őrölt szerecsendió
• -2 korty konyak, brandy
• - só, fehérbors,
• - kevés elmorzsolt kéksajt (elmaradhat)

Fazékban felolvasztod a vajat, szórd bele a lisztet, gyönge tűzön, kevergesd nem szabad lepirítani. Tedd bele az átnyomott fokhagymát, annyi ideig kevergesd, míg érzed a fokhagyma illatát. öntsd fel a tejjel, a vízzel meg a tejszínnel. Lassan adagold a folyadékokat, ne legyen csomós. Tedd hozzá a fűszereket, konyakot/brandyt, leveskockát, sajtot és forrás után még 15 percig hagyd csöndesen főni. Pirított zsemlekockákkal* tálald.
*Kb. 2 zsemlét apró kockára vágva teflonserpenyőben, kb. egy kávéskanál felolvasztott vajon pirítsd világosbarnára. Állandó kevergetés szükséges!

_nyuszi_ 2010.09.13. 22:24:52

@Dr. Körömlakk ®:
na, ez se rossz.
én pirítok szalonnát, annak a zsírját használom.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.13. 23:10:02

De jó, főzünk is!
Majd nyomatok én is pár recipét, hadd szóljon!

Pikk Dáma ♠ 2010.09.14. 10:36:17

hát ez zseniális:))))
olyan büszke vagyok magamra....illetve, akarom mondani, RÁTOK!!!!:)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.09.14. 15:14:17

@márnyuszi.: Nyuszi Drága mennyi az az egy két korty pija centiliterben/kérdőjel/, merhogy nekem egy két korty az egy fel liter is lehet /smile/

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.09.14. 19:46:33

@LadyCarambole: rántotta:
vegyél egy pár tojást üsdd fel és keverd izesíccsed és süssed amig gondolod:)
a legjobb a hazi kolbis hagymás/párolva/ egy kis üveges szalonna, majd ha megsült a tojassal tegyük vissza a tányérba amiben felvertük a tojást. nyam

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.09.14. 19:52:42

monnyatok valami fini sütit
ne kelljen habot verni, mer a kezem kivan:)

_nyuszi_ 2010.09.14. 21:08:26

@Lewyke:

FLORENTIN SZELET

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
1 kk. sütőpor,
18 dkg vaj (margarin),
9 dkg porcukor,
1 tasak vaníliás cukor,
1 tojás,
10 dkg cukrozott cseresznye,
citrom- és narancshéj,
1,25 dl tejszín,
5 dkg méz,
5 dkg vaj
15 dkg cukor,
15 dkg mandulaforgács.
A mártogatáshoz:
20 dkg étcsokoládé.

Elkészítés:
Előkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, pici sóval. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a por- és a vaníliás cukrot, a tojást. Cipóvá összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órán át pihentetjük.

1. A tejszínt, a mézet, a vajat és a cukrot összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és az apróra vágott cukrozott gyümölcsöket. A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit.
2. A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe terítjük, egyenletesen elkenjük rajta a mézes masszát, és középső bordamagasságon 30-35 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, azután deszkán körbevágjuk, és azonos nagyságú, kb. 2x5 cm-es szeletkékre szabjuk.
3. A csokoládét vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk. Belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét, és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.09.15. 20:55:49

@márnyuszi.: nzam ez tuti finom, de rengeteg eletric, majd egyszer, lehetne poszt is

maradt a gyors fánk, citromzsírral, ahogyan Apa mondja, meg lekvárral, meg mogyoróvajjal:)

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2010.09.17. 10:51:27

bevert tojás
Hozzávalók:
serpenyő
zsír
tojás

a serpenyőbe zsír felolvaszt, tojást belever ízlés szerinti mennyiségben, kever, sóz ízlés szerint

kész, megesz

nyamnyam

teja
hozzávalók:
teja

pohárba önt, megisz,

_nyuszi_ 2010.09.18. 20:31:16

@Lewyke:
nincsen szája a póninak.

@bobolysz@:
minimálkonyha? :))

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.09.19. 20:31:40

@márnyuszi.: piszkálja a fantáziád mi? már kreálod a köv kaját vele:)
szal az citromlekvár, csak az uram azt mondja, hogy olyan állaga van mint a zsírnak:) De finom:)

_nyuszi_ 2010.09.19. 22:54:26

A legjobb sajtos rúd

25 dkg liszt, legjobb a Vitamill univerzális búzaliszt, ha nincs, fele rétes-, fele finomliszt,
25 dkg reszelt sajt,+ a tetejére, kb. 10 dkg. Trappista, Pannónia, lehet egy része füstölt is, ha szereted,
1 szoba-hőmérsékletű Rama, (nem csipázom a margarint, de ehhez a sós sütihez ez a jó)
1 tojás sárgája,
½ cs. sütőpor,
só, bors
a tetejére 2 tojás sárgája vízzel higítva, reszelt sajt/köménymag/egészmák

A tésztához valókat gyúrd össze, ha nagyon ragadós adj hozzá még kevés lisztet. a lényeg, hogy ne ragadjon a kezedhez, de puha, jól formázható tészta legyen! Ha nem utálod, kóstold meg a tésztát összegyúrás után, inkább legyen egy kicsit sós.

Pihentetni nem kell, de tapasztalatom alapján jobb hideg tésztával dolgozni. Szóval kb. 15 perc hűtés. Amíg hűl, reszeld le a tetejére való sajtot, illetve üsd bele egy csészébe a kenéshez a két tojás sárgáját. azt a fehér, nyúlós bizbaszt gondosan szedd le a sárgájáról, mikor különválasztod a fehérjétől, pici vízzel hígítsd fel.
Melegítsd a sütőt 200-220 fokra. Ha régi a sütő, kell a 220 fok.

A tésztát oszd két részre, az egyik felét tedd vissza a hűtőbe, a másikat lisztezett munkalapon nyújtsd ki. És figyelj! Az egész rágcsa lényege a nyújtás. vékony legyen! Milliméterre nem tudom meghatározni, de mivel sütőpor van benne, sütés közben egy kicsit úgyis meg fog emelkedni, a végeredmény jobb, ha könnyen törő, ropi-jellegű.
Tehát, nyújtsd ki téglalap alakúra, tetejét kend meg tojás sárgájával, szórd meg a reszelt sajttal/köménymaggal/egészmákkal. Derelyevágóval vágj rudakat belőle.
A tepsire sütőpapírt szoktam tenni, kevesebb mosogatás, + nem ragad le a süti.
A vékony rudakat, inkább szalagokat óvatosan emeld át a tepsire.
200-220 fokon süsd barnára. Akkor jó, ha az alja is színt kap, kb. 10-15 perc sütési idő után ellenőrizd a színét. Kb. 4 tepsi lesz belőle.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 14:45:24

@bobolysz@:
Ez teccik, hívhatlak Séfbácsinak? :)))

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.09.21. 15:03:55

Én is csipázom nagyon a sajtos rudat, ki is próbálom majd a Nyuszi féle roppanós változatot!
Amit nálunk imád a család, az inkább az a fajta, ami sokáig jó, az első héten puha, aztán ahogy szárad, lesz egyre ropogósabb, de még úgy is fincsi.
Megkísérlem lereceptelni, bár mindig úgy érzésre szoktam, a rohadt formámat, mi? :)
Szóval egyfajta omlós tésztát készítünk, én általában 250 g vajhoz vagy margarinhoz szokok 1/2 kg lisztet keverni, első körben. Elmorzsolom a vajat a liszttel, ilyenkor adom hozzá a sót is, különben elfelejtem. Aztán jön a medzsik, beleütök 1 tojlit, belekanalazok egy fél pohár tejfelt, úgy 15-20 deka reszelt emmentáli sajtot és egy kis pirospaprikát, hogy szép színe legyen. Ez utóbbi elhagyható. Még egy kis lisztet kell majd hozzáadni, hát amennyit felvesz(10-20 dkg?), sose mértem még ezt így ki, lényeg, hogy ne ragadjon, lágy és rugalmas legyen a tészta, elváljon az edény falától. Nem szabad sokáig gyúrni, mert ha elkezd benne a vaj vagy a margarin olvadni, ragadni fog, mindegy mit csinálsz vele. Én utána még visszanyomom a fridzsibe, hadd hűljön, addig legalább előmelegítem a sütőt. Ezt is 200°C-on köll majd sütni úgy 15 percig, az alja legyen barnás, a teteje meg sültsajtos-pozsgás.
Na, kinyújtod a tésztát olyan formára, ahogy sikerül, a lényeg, hogy olyan 1,5-2 cm vastag legyen. Innentől kezdve, hogy 7-10 cm-es rudakat vágsz-e belőle, vagy poháraljával kiszaggatod, nekem mindegy, a tetejét kend meg egész tojlival, és szórd meg a maradék emmentálisajttal. Be a sütőbe vele!
Figyelem, ez a süti melegen jó, hidegen kiváló, de igazán letakarva másnapra lesz istenivé!
Van, aki rak bele sütőport is, el nem rontja, csak olyan...khmm...felfújt lesz. :)))
Étnyálat!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.10.04. 17:06:29

A tésztához:

* 50 deka liszt
* 7 deka puha vaj
* 2 tk. szárított élesztő
* 3 dl tej
* 1 tojássárgája
* 4 ek. cukor
* 1 mokkáskanál só

Ezen kívül:

* 1 csésze cukor
* 3 ek. cukrozatlan kakaópor
* 1,5 dl tej
* 1-1 ek. vaj

A hozzávalókat a kenyérsütőben dagasztottam és kelesztettem, majd egy hosszú keskeny, kb. 25x50 cm méretű lappá kinyújtottam.

Egy evőkanálnyi puha vajjal megkentem a tésztát. Egy csészényi cukrot elkevertem 3 evőkanál cukrozatlan kakaóporral, és a tésztára szórtam. Amennyire lehetett, szorosan felcsavartam, majd éles késsel 2 cm vastag szeleteket vágtam belőle. A csiga külső végét jól aláhajtottam, hogy ne folyjon ki az összes kakaó sülés közben. 175 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre, ami talán 25-30 percig tartott. Félidőben, amikor már kezdtek színt kapni a csigák, kikaptam a tepsit, és forró tej-vaj keverékével meglocsoltam őket, majd visszatoltam.

ne sajnáljátok a tásztára rákenni a vajat, akármilyen lehet:) a cukros kakót meg vastagooooooon:)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.10.06. 09:25:47

@Lewyke:
Köszi a receptet, szombat reggel meg is sütöm!
Na igen, a vajat szeretik kispórolni a leginkább a pékek, aztán mindenki csodálkozik, hogy hova lett a már csak emlékeinkben élő, igazi folyós kakajós csiga, ami nem akkora volt, mint a fejem, mert nem volt teleadalékozva, hogy olcsóbb legyen. A mi hibánk is, hogy 100 rupért akarunk csigát enni, meg 8-ért a zsemlyét, és a hámozós kifli is nagy veszteségünk, azóta a guba se az igazi, és még sorolhatnám. Na, de ezért kezdtem el én is sütni otthon, reggel már begyúrtam egy rozs-tönkölykenyeret, most kell a 12°C-os konyhában, meglátjuk, mi lesz belőle délutánra.

_nyuszi_ 2010.10.15. 22:25:25

Chocolate-Almond Whirligig Buns
Makes 20-30 buns

Dough
5 to 5 1/2 cups all-purpose flour
1/3 cup superfine sugar
1/2 teaspoon salt
3 packets instant yeast (6 3/4 teaspoons)
7 1/2 tablespoons unsalted butter
1 2/3 cup milk
2 large eggs
Vegetable oil

Filling
8 1/2 tablespoons unsalted butter, softened
1 cup plus 1 tablespoon superfine sugar
3/4 cup slivered or sliced almonds
1 cup semisweet chocolate chips
1 large egg, beaten

1. To prepare the dough, combine 5 cups of flour, sugar, salt and yeast. In a small saucepan, combine butter and milk and heat to lukewarm. Beat the eggs lightly, then whisk them into the milk mixture. Sitr the liquid ingredients into the dry ones.

2. Using a mixer with a dough hook, or by hand, knead dough until smooth and springy, adding more flour if necessary. Form into a ball and place in a clean, oiled bowl. Cover with plastic wrap and let rise in a warm place until double in size, about 30 minutes.

3. Punch down dough. Line a 13 x 10-inch baking pan with parchment paper. On a floured surface, roll out one-third of the dough and place in pan (I skipped this step and think you should, too). Roll out remaining dough to a rectangle about 20 to 10 inches.

4. For the filling, mix together the butter and sugar to a paste. Spread the paste over large rectangle of dough. Sprinkle almonds evenly over the dough, then top with chocolate chips. Starting from longest side, carefully roll up dough so it looks like a long sausage. Cut dough into 20 slices, about 3/4 inch thick, and arrange with a cut side up on top of the dough in the pan.

5. Preheat oven to 400 degrees (original recipe says 450). Brush buns with beaten egg and let them sit in a warm place until puffed up and snugly fitting pan, about 15-20 minutes. Bake until buns have risen and are golden-brown, about 25 to 30 minutes. Remove from baking pan to cool on a rack. Serve warm.

_nyuszi_ 2010.10.15. 22:27:40

@Lewyke:

köszi a csiga receptet! elfelejtettem benézni ide.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.10.15. 22:42:19

@márnyuszi.: meg kell kérdeznem Davindámat mi a nem sós vaj neve:) egyszer pedig már mondta:)
de elkapott a hányinger a sausage szóra!:(
Olyat mint az, bleeeeeeeee:(

_nyuszi_ 2010.11.01. 19:31:42

egy angol receptet google fordítóval fordítottam, nem javítom ki, mert így vicces is, de simán lehet érteni. :)))

Churros

Hozzávalók

* 2 csésze víz
* 1 evőkanál növényi olaj
* 1/4 teáskanál só
* 2 csésze liszt
* Növényi olaj (a sütéshez)
* 1/2 csésze cukor
* 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)

Eljárás

1. Egy közepes lábasban, össze víz, 1 evőkanál olaj, és só. Forraljuk fel.
2. Hozzáadjuk a lisztet, és azonnal kapcsolja hőt alacsony, keverjük folyamatosan, amíg a labda a tészta formája. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
3. Amikor a tészta lehet kezelni, tegyük egy zacskóba vagy cukrászati sütemény dekoratőr egy bordás tippet, nyomja meg a tésztát 4cm-es csík.
4. Egy serpenyőben, meleg növényi olaj (kb. ½-es mély), amíg nagyon meleg.
5. Csökkentsük a hőt a közép-és megsütjük a churros, amíg el nem kezdenek fordulni aranybarna, kb 2 perc, mindkét oldalán (viszont őket, ha közben sütés).
6. Cook csak néhányat egy időben, hogy szemmel tartsa őket.
7. Mivel a churros elkészült sütés, távolítsa el őket a serpenyőből, és helyezzük a papírtörlő lefolyni.
8. Roll meleg churros a cukor (kevert fahéjjal, ha szükséges). Tálaljuk.

spájdernecc 2010.11.02. 07:20:33

amit fahéjas cukorral szórnak le, az ehetetlenné válik

_nyuszi_ 2010.11.02. 15:16:14

@spájdernecc:
a vaníliás is pont jó.
a sáskahad 15 perc alatt eltüntette.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.02. 17:09:51

@márnyuszi.: Draga, holnap veszem meg a repcsijegyed, szeretnem ha elkuldened nekem a real neved:)

_nyuszi_ 2010.11.02. 18:32:17

@Lewyke:
kipróbáltad? ISTENI!!!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.02. 21:20:33

@márnyuszi.: nem mer kokuszskockara vagyunk, miutan 2 oran keresztul kilodtunk a kerdesen, hogy sussunk-e, es ha igen akkor mit, eldontve, majd ellibbentunk hozzavalot, meg vacsit venni, 3 boltban voltunk, es nincs kokuszreszelek, de vaniliascukor se:(
Eszem-faszom megall:(
Szal majd holnap, addigra megnezem a fahej nevet is ingisul:)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.02. 21:24:43

@márnyuszi.: meg veszek habzsakot is, mer zacsko sincs:)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2010.11.05. 22:23:26

@márnyuszi.:
Na, holnap megsütöm.
Majd beszámolok, hány perc alatt fogyott el! :)))

leginkább tejből 2010.11.19. 18:48:50

Csodacsirke

Veszel nyócdarab csirekfelsőcomb.
Vajon megpirítod a csirekfelsőcomb.
Kiveszed csirek felsőcomb.

A lepirított vajat felereszted tejszínnel, ez felszedi a csirekpirítmányt.

Beteszed csirekfelsőcomb ütésálló tálba.
Vajas pirítmányt ráöntöd a csirekfelsőcombra.
Két-három fej fokhagymát megpucolsz.
Gerezdenként.

A vajas tejszínes csirekpiritmányszaftot megszórod majorannával, sóval borssal.

Csirkepiritmányszaftot ráöntöd a Zütéstálló tálban levő csirekfelsőcombra.Rászórod a két és fél fej gerezdekre szedett, megpucolt fokhagyma.
Fóliát rá, 160 fokos sütő negyven perec.

Leszeded fóliát locsolod, kicsit rápirítasz.

-----------------------
Grumli:

Svájciak imádott eledele.
Grumlit fogod felszeleteled vékony karikára.
Ütésálló alacsony tálba berakod.

Tejszínt öntesz rája. Só bors ízlés szerint.

Alufóliát rája.
Fél óra sütő.

Tálalás.

_nyuszi_ 2010.12.08. 09:53:18

Bocimobil recept

hozzávalók 6 főre
1 tojás
11 ek olaj
11 ek cukor
15 ek liszt
2 ek kakaó
2,5 dl tej
1 tk szódabikarbóna
1 (bio)citrom reszelt héja
Tetejére:
5 db túró rudi
elkészítés
1.A tészta hozzávalóit csomómentesen elkeverem.
2.Kivajazott tortaformába öntöm.
3.A túrórudikat ujjnyi vastag karikákra szeletelem és a tészta tetejére rakosgatom. A sütés végére a tészta csaknem teljesen bepuszilja azokat.
4.Előmelegített sütőben, közepes fokozaton, kb. 30 percig sütöm. (Tűpróba!)

Formabontó túró rudi recept

hozzávalók 4 főre
250 g zsíros tehéntúró
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1/2 citrom leve és héja
1 ek habtejszín
csokimázhoz
70 g étcsokoládé
50 g vaj
1 ek porcukor
2 ek kakaópor
1 ek tej
elkészítés
1.A túrót finom lyukú szitán, egy kanál hátuljának segítségével áttörjük.
2.Egy tálban a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citromlevet és a citromhéjat. Habtejszínnel lazítjuk.
3.Nyolc kis golyót gömbölygetünk a túrós masszából. Tányérra tesszük és 15 percre a mélyhűtőbe dugjuk.
4.Közben elkészítjük a csokimázat: a darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, a cukrot, a kakaót, és végül a tejet.
5.Mikor langyos a csokimáz, óvatosan beleforgatjuk a mélyhűtőből kivett, megdermedt túrógombócokat. Ütésálló tálra helyezzük, és jól kihűtve kínáljuk.

spájdernecc 2010.12.08. 10:22:35

pöpec
télleg
esetleg SAJTTORTA?

_nyuszi_ 2010.12.08. 22:11:47

@spájdernecc:
parancsoljon uram:

Ring Csokis Sajttorta
Hozzávalók:
25 cm-es tortaforma
Kb 30 perc
Krém:
500 gr krémsajt (Philadelphia, de lehet boci is)
3 tojás
20 dkg cukor
1 zacskó vaniliás cukor
20 dkg étcsoki
5 dkg vaj
Kruszta:
100 gr babapiskóta (jó minőségű)
5 dkg cukor
7 dkg vaj
A krusztához összetörjük a babapiskótát apróra, mozsárban vagy konyharuhában. Olvasztott vajjal és cukorral összedolgozzuk, beletesszük a tortaformába, és először kézzel elegyengetjük, majd egy pohár aljával lenyomkodjuk úgy, hogy a széle kicsit magasabban maradjon, hogy ne folyjon ki a massza. 180 fokon 15 perc az előmelegített sütőben elég neki.
A sajtot először fakanállal fellazítom. A tojásokat a cukorral fehérre keverem, nem baj, ha kristályos. Beleöntöm a sajtkrémbe, kb. 3 részletben, és mindig összekeverem habverővel (gépi). A csokit gőz felett (vagy lustábbak mikróban) felolvasztom a vajjal együtt és belekeverem a masszába, így világosbarna lesz. A masszát az elkészült krusztára öntöm és 140 fokos sütőben 35 percet sütöm, úgy hogy alatta egy lábosban vagy másik tepsiben forró viz párolog, hogy ne legyen száraz a levegő a sütőben.
A kész tortát kihűlés után még min 4 órára hűtőbe kell tenni, hogy teljesen vágható legyen!

_nyuszi_ 2010.12.20. 22:18:51

Tartálymártás

2 tojás sárgája, só, 2 - 2½ deci semleges ízű, lehetőleg napraforgó étolaj, frissen őrölt fekete bors, 1citrom leve, egy teáskanálnyi cukor vagy folyékony édesítőszer, 1 - 2dl tejföl(Lewykének: sour cream).

a két SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!!! tojás sárgáját bele egy mélyebb tálba, (fontos, hogy a tojás szétválasztásánál azt a fehér csomós izét le kell szedni a burokról)és nagyon lassan - eleinte csepegtetve - hozzáadagolni az olajat. egy semmilyen ízű, nagyon sűrű massza kell legyen.ez eddig a majonéz.
(ha nem sűrűsödik be, hideg volt a tojás, vagy nem volt friss, vagy túl gyorsan került bele az olaj. ekkor öntsd ki és kezdd előről)
a többi cuccos az ízesítéshez kell, a tejfölt lehetőleg a legvégén kell hozzáadni.
fontos, hogy a többi hozzávalót apránként kell adagolni, ízlés szerint, kóstolgatva, hogy semmi ne domináljon.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.12.20. 23:28:14

@márnyuszi.: Gery koszoni:)
ha nem eszi meg a fejere ontom talastol(nagy esely van ra, hogy kuldok egy ilyen kepet:)

Dr. Körömlakk ® 2010.12.23. 19:56:35

fogsz három baszomszép csirekcicit, és felszeleteled, kiklopfolod, besózod, borsozod, kis vegeta, lisztbe forgatod hanyagul, és kevés forró olajban mindkét oldalán elősütöd (kifehéredésig). félreteszed.
vagy 4 nagy fej hagymát megtisztítasz, félbevágod, és utána karikára. félreteszed.
veszel vagy 30-40 dkg mittomén fehér gombát, megtiszítod, lapjára szeled.
veszel vékony lapra szelt bacont minimum egy 40 dkg-os csomaggal.
veszel vagy 20-25 dkg füstölt szalonnát. kis kockára szeled, és kisütöd a zsírját, szétszűröd.
kb 20 dkg trapistát, és ugyanennyi, vagy kevesebb füstölt sajtot reszelsz almareszelőn.
2 nagy kupa tejfölt kikeversz kis sóval, kis szalonnazsírral, kis reszelt-sajttal, kis vegetával.
na.
veszel egy kurvanagy tepsit, elkezded rétegezni.
kis föstöltzsírral kikened
gomba, hagyma, kis sajt, tejföl szétkenve, husi, hagyma, gomba, kis sajt, MOST KÖZÉPRE a szalonnakockák, rá az elősüttött csirkecsöcsök, rákenni kis tejfölös cuccot, rétegek míg el nem fogy, a bacont is oda, ahol jónak látod. A bacont, és a szalonnát mindenképp középre, vagy feljebb, hogy az íze lefele átfolyjon a többi rétegeken. középre még lehet csorgatni kis szalonnazsírt is. legfelűlre persze tejfölös cucc, sajt, és zsír óvatosan csurgatva. az egészet be a sütőbe, és lassú tűzön sajtpirulásig sütni... akkor a legjobb (mint minden rakott étel), ha a sütőből kivéve van minimum 2 órája állni, és minden mindent magába szív hűléskor.
az egész eléggé improvizatív, úgy tekered ahogy jólesik :)

_nyuszi_ 2010.12.23. 21:14:22

@Dr. Körömlakk ®:
szupcsy!
azt, hogy "MOST KÖZÉPRE a szalonnakockák" úgy olvastam, hogy MOST KÖZÉPRE a szaloncukorkák :)))

_nyuszi_ 2011.01.09. 22:39:11

limarapeksege.blogspot.com/2008/12/luca-pogcsa.html

annyival kiegészíteném, hogy a tészta zabálja a sót, úgyhogy minden réteget, amit megkentem töpivel, meg is sóztam. ja! és készen kapható töpörtyűkrémmel csináltam.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.10. 19:41:56

@Dr. Körömlakk ®:
Aztakurvaéletbe!
Ha valaha lesz olyan blogtali, amire eljutunk mind a ketten, ezt feltétlen meg kell nekem csinálnod! Igazából mostan könyörgök, csak a büxeség, ugye, adni kell a látcatra! :DDDD

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.10. 20:17:38

Ama bizonyos, tökrehagyományos farsangi szalagos fánki, aminek elkészítése macerás, de nem túl nehéz mégse:

Hozzávalók 12 főre:
:))
Igazából én csak a fele mennyiséggel csináltam meg, és renekül felszerelt konyhámban vizespohárral szaggattam ki a fánkokat, így normál, bolti méretűeket kaptam sütés után, szám szerint 14 db-ot. A legbélpoklosabb ebéd után hármat tudott bevágni belőle, és még így is maradt 5 db...de aki armadát akar, az az alábbi recipe szerént járjon el:

1 kg liszt
8 tojli
10 dkg vaj
0,5 l tej
5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
1 l olaj
1 citronyhéja
rum
baracklegvár

------------------------------------------------
Langyos tejciben elmorzsolni az élesztőt, egy kiskanál cukrot adni hozzá, belekeverni 1-2 marék lisztet (tejmennyiségtől függően!), tetejét megszórni liszttel, konyharuhával edény letakar, és meleg helyre pakol 20 egész percre. A kovász akkor jó, ha a tetején berepedezett a liszt, térfogata a duplája és az állaga sűrű.
Addig liszt átszitál és meglangyosítódik, nálam jelesül a radiátoron történt mindez. 10 dkg vajat is meglangyosítasz (radiátor ismét tökéletes és nem kell annyit mosogatni), valamint szétválasztod a tojlikat. Sajnos csak a sárgája fog kelleni, ezért aki nem szeret semmit kidobni, annak mindjárt lövök fehérjés sütirecipét is, másnapra.
Ha a kovász jó, a lisztbe jól belekevered a porcukrot egy csipet sóval, majd a közepén csinálsz egy kis mélyedést, és oda öntöd bele a kovászt meg a tojássárgákat, egy löttyintésnyi rum még, ráreszeled a citrom héját, és elkezded szépen keverni. Nagyon fog ragadni, de ez nem fusztráljon, egy idő el fog válni a kezedtől és az edény falától is. Ha túl száraz a tészta, langyos tejjel lazítható. Akkor jó, ha elválik az edény falától, és hólyagosodni kezd. Ekkor megy bele a langyos vaj, jól össze kell vele dolgozni, ha már egynemű, akkor letakarod ruhával, és újabb 20 perces kelesztés következik meleg helyen. Ha dupla méretűre hízott, nyert ügyed van. Utána a kis tésztánkat áthelyezzük a deszkára, kis lisztet alászórva kinyújtjuk olyan 2 ujjnyi vastagra, és lisztbe mártott kerek formával kiszúrod a fánkokat. És mindig lisztezd a formát, különben nem lesz vágott alakja a fánknak, hanem ilyen zsemleszerű lesz, ami azt jelenti, hogy sütés után nem lesz rajta ott a szalag. Kis mélyedést csinálsz még az ujjaddal a közepébe, és mehetnek is a fánkok az olajba! Mélyedéssel lefele sütjük őket, és tetővel lefedve! Kábé a duplájára fognak nőni, szóval óvatosan pakoljuk tele a lábast. Amikor már megpirultak alul, megfordítjuk őket, és fedő nélkül készre sütjük. Nem kell nagyon forró olaj, mert hajlamos megégni. Jól le kell csepegtetni a végén, hogy ne szívja meg magát az olajjal, közepébe legvár, aki akarja leporcukrozhatja még, és kész is!

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.10. 20:28:02

Izé, nem lehetne, hogy posztoljuk ezeket inkább? Így sose találjuk meg majd a recepteket...persze egy idő után gondoltam! :))))))

Dr. Körömlakk ® 2011.02.13. 15:15:12

@LadyCarambole: Istenuccse, megcsinálom, úgyéjjek :)

Dr. Körömlakk ® 2011.02.13. 16:38:18

tutijó paradicsomos húsgombi

1 kg darálthusi, 10 evőkanál (ízlés szerint) rizs, só, őröltbors, kis vegeta, kis pirospaprika, 3 tojás, ezeket kézzel összedolgozni. nagy lábasba teszel föl vizet forrni, bele vegeta, só, és egy zöldpaprika 3-4-be vágva. ha forr, a kézzel formázott gombócokat beleereszted, és puhára főzöd. a főzőlét leszűröd, félreteszed. paprikát kihajítod, má nemkell.
kb 15 dkg zsír+kis étolajból, és amennyi lisztet felvesz rántást készítesz (én végig nagy habverővel kevergetem, úgy tuti nem ég le), amibe 1 l sűrű paradicsomsűrítményt, és egy nagyobb konzerv parpürét keversz, közben szinte szakadatlan kevered a nagy habverővel... öntöd bele a hús átszűrt főzőlevét, fokozatosan, nehogy túl híg legyen. közben egyszercsak sózod, cukrozod ízlés szerint.
ha jó ízre és állagra, rottyanás után elzárod.
külön tálban a gombócok, külön tálban (lábasban) a szósz (jó sok mindenből, fél kila hússal nem érdemes vergődni)
én Levike helyében min. 1,5 kg husiból csinálnám, hűtőben faszán eláll... megoszt sokan is vagytok :)

Dr. Körömlakk ® 2011.02.27. 19:40:41

eccerű túrós "süti"

5 tojás
50 dkg áttört túró
5 kanál gríz
5 kanál cukor
3-4 zacsi vaníliás cukor
2 nagy pohár tejföl
1 sütőpor

a tojássárgákat a cukorral és a vancukorral kikevered, az áttört túróhoz adod, belekevered a 2 tejfölt, a grízt, a sütőport, és a kemény habbá vert tojások fehérjét (óvatosan beleforgatod, hogy ne "törjön össze".
az egészet egy vajjal kikent, grízzel körbeszórt tepsibe öntöd, kb 220 fokos sütőben készre sütöd. mikor jó barna a teteje, kész. hagyod a tepsiben kihűlni, és felkockázod. a tetejére porcukor mehet. Isteni!

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2011.05.13. 14:44:17

tökfőzelék bukovinai székely após módra

végy két fazekat, és egy babos kendőt
az egyik fazékba ízlés szerinti mennyiségben és módon készícsd el a tökfőzeléket, a másikban pedig a jól megszokott módon a marhaperkeltet
amikor mindakettő elkészült, a tökfőzelékes lábast becsomagolod a baboskendőbe, fejed fölött megforgatva kurvamesszire eldobod.
a maradék marhaperkeltet tálalod ízlés szerint

_nyuszi_ 2011.06.29. 21:11:23

FŰZÖTTFASZ

-egy cs. leveles tészta, (500 g)
-6 pár virsli,
két tojás sárgája,
liszt a nyújtáshoz.

leveles tésztát kinyújt, jó vékonyra, mert sülés közben úgyis megemelkedik.
Pizza vágóval/derelyevágóval, hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket.Ezután virsliket beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojássárgával lekenjük, majd előmelegített sütőben, 200-220 C-on pirosra sütjük.
fontos a forró sütő, a leveles tészta miatt.
előtte:
kepfeltoltes.hu/110626/KLnek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
utána:
kepfeltoltes.hu/110626/KLnek2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

_Anand_ 2011.09.13. 22:15:58

1kg-os Bótikenyér:

Kovász:
37 dkg liszt,
185 ml víz,
5g élesztő
masszává gyúrni, 8 órán át lehetőleg meleg helyen keleszteni.
utána mehet bele:
38 dkg liszt
190 ml víz
10g élesztő
1 KISKANÁL SÓ!!! (ezt többedjére hagytam ki tegnap, elég béna dolog, ne tedd.)
1 csipet sütőszer. Ez a cucc kapható a pékboltokban, de picike aszkorbinsavval kiváltható, vagy el is lehet hagyni.
Összegyúrni a kovásszal, alaposan megdagasztani.
Hagyni kell 5-10 percig pihenni, utána ki kell nyomkodni belőle a levegőt, megformázni a kenyérkét, akár két részben, úgy szebbek lesznek.
Bekapcsolni a sütőt 220-230 fokra, tenni bele egy edénykét vízzel, hogy gőz legyen.
Kiolajozott tepsire tenni a kenyérké(ke)t, vagy sütőpapírra, és hagyni kelni 40-45 percig, vagy amíg minimum duplája lesz.
Ha kész, megkenni bőven vízzel, három helyen bevágni, úgy mehet a sütőbe. Pár perc után lejjebb lehet venni kb 200 fokra, hogy egyenletesebben süljön. Elvileg kb 45 percig kéne sütni, de hamarabb jó lesz.
Ha kész, újra megkenni vízzel, attól lesz ropogós és repedezett a héja.

Fél kilós kenyérhez az adagok:
Kovász:
18,5 dkg liszt
9,25 ml víz
2,5 g élesztő

8 órával később:
19 dkg liszt
9,5 ml víz
5 g élesztő

fél csipet sütőszer/aszkorbinsav

_Anand_ 2011.09.13. 22:35:57

Kifli:
68 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kiskanál só
2 kiskanál cukor
8 dkg tejpor vagy ugyanennyi liszt
2 dkg olvasztott margarin
4,5 dl langyos tej

Dagasztani, keleszteni valameddig, úgy is lehet, mint a kenyeret. 5-10 perc után kinyújtani kerekre és 8 felé vágni, a darabokat szélesebb részüktől feltekerni, sütőpapíros vagy lisztezett vagy olajozott tepsire tenni, ha megkelt, megkenni vízzel és 200 fokon kisütni.
Ez a tészta remek alap olyasmihez is, hogy pl a fele tésztába teszel kicsit több cukrot és kakóport és összetekergeted kis hurkákba vagy befonod, úgy sütöd. Vagy pl lehet a közepébe lekvárt vagy csokidarabokat tenni. Vagy kevesebb cukorral és fele víz-fele tej tésztával csinálni és virslit csomagolni bele vagy sajtot, akkor lehet a tetejére is szórni.
Jó sütikézést!

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.09.14. 19:17:34

@_Anand_: holnap nagy nap lesz a kifli miatt:)))
pussz erte elore is:)

_nyuszi_ 2011.09.26. 15:51:42

Lilahagymás pogácsa

Hozzávalók:

1/2 kg liszt (én 25dkg sima és 25dkg durumlisztet használtam, de bármi jó.)
25 dkg vaj vagy margarin (1 Rama)
1 ek só
1 tojás
1/2 dl tej
1 kis doboz tejföl
csipet cukor
5 dkg friss élesztő, vagy 1 cs. porélesztő

5 dkg vaj
3-4 fej lilahagyma félkarikára vágva.

Method (Levente miatt)

- Langyos tejben élesztőt felfuttani.
- A vajat elmorzsolni a liszttel, sóval.
szétteriteni, középre mélyedés,ide kerül a tejföl, a tojás és az élesztős tej.
- A tésztát jól kidolgozni. Gyúrás közben még fel fog venni egy kis lisztet, de inkább középlágy, nem ragadós tészta kell legyen.
- Fóliába csomagolni és a hűtőbe tenni két órára.

- Az 5 dkg vajon a félkarikára vágott lilahagymát lassú tűzön megpirítani. Langyosra hűteni.

Na most figyelj!

- A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtani, majd a hagyma háromnegyedével megkenni.
- A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtani, majd az alsó harmadát ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor kenni a tésztára.
- Jobbról-balról behajtani a tésztát a közepéig, majd az egészet félbehajtani. Hűvös helyen pihentetni legalább fél órán át.

- a sütőt előmelegíteni 200 fokra.

-Tésztát ujjnyi vastagra nyújtani, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatni.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tenni, tetejét pici vizzel lazított tojássárgával megkenni.

Nem tudom, meddig sütöttem, néha ránéztem, ha az alja is pirult, kész.

_Anand_ 2011.10.30. 20:52:10

Citromlekvár Nyúlnak

-600 g citrom - ezt kábé 2 kilóból lesz, mert le kell szedni az összes kis fehér izét, hogy ne legyen túl keserű. Nekem úgy lett a legkönnyebb, hogy simán cikkekre szedtem és az ujjacskáimmal kikapirgáltam a citrom húsát, hát elég uncsi.
(-1 db citrom héja )
-25-35 dkg cukor
-2 db vaníliarúd vagy vaníliaaroma
-1,5-2 dl víz

Kislábasba teszed a citromtrutymákot, bele a cukrot, vizet, vaníliát és főzöd vagy másfél óráig alacsony lángon. Egyszer csak elkezd zselésedni, akkor pici üvegekbe teszed és száraz dunsztban hagyod kihűlni. Nem kell bele semmilyen tartósító.
Ha van kedved és olyan helyről van a citrom, akkor bele lehet vágni egy citrom héját pici szálakra vágva.
Tényleg fincsi, nagyon savanyú és egyúttal nagyon édes, és egy picit kesernyés is.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2011.12.18. 20:59:30

Dédnagyanyám bájglije

60 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor
csipet sütőpor
csipet só

Ezeket egy tálban összemorzsolni, a vajat érdemes a hűtőből kivenni, úgy elmorzsolni a liszttel, és marha gyorsan dolgozni, hogy ne kezdjen el olvadni.

1/2 csomag élesztő
1 tojli + 1 tojli kell majd a kenéshez is
1 tejfel

A 1/2 csomag élesztőt kevés cukros tejben felfuttatod, az elmorzsolt vajas-lisztes alaphoz öntöd, plusz hozzájön egy tejfel (2 dl) és az 1 tojás, jó alaposan összedolgozod, amikor már elválik a kezedtől deszkán kinyújtod, nem kell alálisztezni sem, és mehet rá a töltelék. A mennyiségből három termetes rúd jön ki, mivel nálunk mindig mákos, diós és gesztenyés készül, szóval ha hatot akarsz, akkor duplázol mindent.
Általában este állítom össze, felcsavargatom szépen a bájgliket, lekenem őket tojássárgájával, egy félóra-óra múlva a fehérjével is, és aztán reggel mehet a sütőbe.

Én ezt a tésztát azért szeretem, mert marha omlós, nem reped, nem lapul, és sokáig jó marad, nem szárad ki egykönnyen.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.31. 13:00:06

Rakott krumpli ezeregyedik változata, most épp mediterrán ízekkel

1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
1 nagyobb vagy 2 kisebb cukkini
1 nagyobb vagy két kisebb kalifoniai paprika vagy kápia paprika
25 dkg spenót
fokhagyma
1 kila krumpli
6-8 tojás ízlés szerint
só, csipet római kömény, őrölt bors
2 kis vagy 1 nagy csomag fetasajt, mérettől, ízléstől és pénztárcától függően, de mindenképpen és lehetőleg juh vagy kecskefeta legyen!

Megfőzni a krumplit és a tojlit, ahogy szoktuk, megpucol, meghámoz, felkarikáz.
Olivaolajon megfonnyasztok ízlés szerinti mennyiségű fokit, ez nálam marha sokat jelent, de minimum 2-3 gerezdet, aki nem bírja, az indítson eggyel. Erre rádobom a vékony karikákra vágott padlizsánt, cukkinit és paprikát, só, bors, csipet római kömény, és amikor átpárolódtak-sültek, hozzámehet az apróra tépett spenót is, egyet rottyan és kész is vagyunk, elzárjuk.
Kiolajozott tepsibe elkezdem lerakni, hogyaszongya: egy sor krumpli, rá a zöldséges trutymi, rá a karikára vágott tojás, rá a felszeletelt fetasajt, tejfel, krumpli, zöldség, tojli, feta tejfel, és egy sor krumplival zárom, amit meglocsolok olivaolajjal vékonyan, és megsózom. Sózni közben is lehet, de csínyán, mert a feta elég sós magában is, és levet fog ereszteni!

Ja, ez természetesen vega változat, ami kiegészülhet kalbásszal, csirkehusival, meg ami eszünkbe jut még...

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.01.31. 13:05:32

@LadyCarambole:
A krumplit lehet, hogy alákalibráltam, szerintem 1,5 kiló lesz az...

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.02.15. 14:11:04

Finom töltött krumpli

Végy pár darab nagyobb krumplit, mosd meg, és tedd fel főni sós vízben. Nem kell széjjel főzni.
Amikor kész, húzd le a héját, vágd hosszába ketté, és kapard ki a belét.
A kikapart krumplihoz a következőket kevered:
20 dkg juhsajt
petrezselyem
1 tojás
1 kanál tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 kanál vaj, vagy pici oliva olaj
Végy elő egy tűzálló tálat, vagy tepsit, picit olajozd vagy vajazd be.
A krumplikat töltsd meg a keverékkel, jó púposra, és fektesd le a tálba (tepsibe).
Önts rá 1-2 pohár tejfölt.
Minden krumpli tetejére, tégy egy szelet paradicsomot, és reszelt sajtot.
be a sütőbe és 10- 15 perc múlva ebéd

_nyuszi_ 2012.03.04. 20:43:21

Pavlova torta

Hozzávalók:

4 tojás fehérje,
csipet só,
1 ek. citromlé
300 g porcukor,
1 kk. keményítő,

A tejszínes réteghez:
500 ml tejszín
1 ek. cukor
2 cs. habfixáló

tetejére:
télen 1 cs. mélyhűtött erdei gyümölcs + ½ cs. mélyhűtött málna.
lényeg a sok gyümölcs, inkább savanykásabb, mert kurva édes a torta.

A tojások fehérjét gépi habverővel elkezdi felverni, mikor már kissé megemelkedik, elkezd kifehéredni, szépen folyamatosa hozzáadja a csipet sót, 1 ek citromlevet 300 g porcukrot, 1 kk keményítőt. Ezután addig veri, amíg fokhagyma csöpög a plafonról.
Nem lesz tejszínhab keménységű, de sűrű, tömény hab legyen. Akkor jó a massza, ha a nyers marshmallow állagára hasonlít a leginkább, ragacsos és nagyon tömör.

Szilikonos sütőpapírra ráhalmozza a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre semmi szüksége. A korong közepe mélyüljön kicsit.

kepfeltoltes.hu/120304/F_nyk_p0120_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

140 °C előmelegített sütőbe beteszi a tortát. A hőfokot rögtön visszaveszi 80-100°C-ra. (sütőfüggő) Inkább szárítja, mint süti.
Olvastam egy olyan recipét, ahol azt írták, hogy melegítsük a sütőt 170 fokra, tegyük be a habcsókot, zárjuk el a sütőt és egy éjszakán át hagyjuk benn a cuccost száradni.
A sütő ajtót tilos nyitogatni!
Ehhez a mérethez minimum 4 óra szárítás szükséges. Akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy. Ha lejárt a sütési idő, résnyire kinyitott sütőben kihűti.
Ha kihűlt, a tejszínhabot kemény habbá veri a habfixálóval és rákanalazza a torta tetejére.
A tetejére teszi a gyümölcsöt.

A karamell elhagyható, amúgy 10 dkg cukor, 1 ek.víz. Főzi, főzi, keveri, keveri, amíg barna karamell lesz.
Kb. egy percig hagyja hűlni, közben folyvást kevergeti.
Evőkanállal gyors mozdulatokkal áthúzza a tortát vele.
A karamell díszhez márványlap kell, mondjuk, én burzsuj kulák vagyok, de hátha más is az:
A langyos karamellt evőkanállal a márványlapra egymást fedő vonalakban krixkraxolja, ha kihűlt (10 mp) késsel kívülről indulva, óvatosan felemelgeti.

_nyuszi_ 2012.03.09. 16:39:23

Sós perecek

tészta:

kb. 2 dl. langyos víz
1 evőkanál cukor
1 cs. száraz élesztő
2 teáskanál só
40 dkg liszt
2 evőkanál lágy vaj

kevés olaj a tepsi kikenéséhez

egy nagy fazék víz (min. 5 litetes fazék)
3 púpozott ek. szódabikarbóna
2 tojás sárgája 1 evőkanál vízzel elkeverve
tetejére durva só

Method

Kenyérsütő géppen a tészta hozzávalóit a tészta programmal összedolgozza, megkeleszti.
Ha nincs gép, akkor így jártál, jön a kézimunka.

Egy tepsibe a sütőpapírt tesz, amit nagyon vékonyan, megken növényi olajjal.

Amikor a tészta kész, a tésztát átgyúrja és min. 16 darabra vágja. Lehet több darabra is, ha kicsi pereceket akar. Rúdalak, késsel felez, felez, felez, etc.
A darabokat ceruza vékonyságúra sodorja, (még fel fog dagadni! ) aztán „U”, majd perec alakúra formázza.
A perecet a tepsibe helyezi és szobahőmérsékleten min 1/2 órán át pihenni hagyja. Ez kiszárítja a felületet, és könnyebben kezelhetővé teszi őket.
A sütőt 220-230 fokra előmelegíti.
Egy nagy fazék vizet forral. A fazék csak 2/3-ig legyen vízzel, majd kiderül, miért.  LASSAN! részletekben hozzáadja a szódabikarbónát. Itt derül ki, hogy miért nem szabad a fazeket telerakni vízzel. Ezután kettesével-hármasával beleteszi a pereceket a forrásban levő vízbe, lefedi és min. 30 másodpercig főzi. Szűrőlapáttal kiveszi, visszateszi a tepsire.
Ettől lesz a perec fényes, barna ropogós héjú.
A perecek tetejét megkeni a felvert tojássárgája és víz keverékével és megszórja durva sóval.
Süti, amíg sötét-aranybarna nem lesz, körülbelül 12-14 percig.

Ez nem a klasszikus állatkerti perec, a külseje ropogós, belül puha, és nem száraz.

_nyuszi_ 2012.03.09. 19:56:14

UPDATE!!!

inkább nagyobbak legyenek a perecek, szóval max. 16, mert a kicsi nem finom.
a nagyobb finom.

_nyuszi_ 2012.03.23. 18:16:19

cookies

Hozzávalók:

20 dkg liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg apróra vágott mogyoró, v mandula
10 dkg apróra vágott étcsoki. én After Eight-tet törtem bele, mert a gyerek megette az erre szánt csokit. másik dugihelyet kell találnom.

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat és a tojást robotgéppel összekeverjük. Fakanállal hozzákeverjük a mogyoró- és csokidarabokat. Egy kiskanál segítségével diónyi halmokat veszünk a tésztából, és egymástól 4-4 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben 180 fokon, 10-12 perc alatt megsül.
Akkor jó, ha a teteje puha, benyomható, de már van egy ki karamellás színe.
Nem szabad túlsütni, nem baj, ha lágynak érzed!

_nyuszi_ 2012.03.28. 18:21:18

Csokis perecek

hozzávalók

1 tojás
375 g finomliszt
40 g kakaópor
175 g kristálycukor
1 zacskó vaníliás cukor
egy kupak mandula aroma
mehet bele 5 dkg darált mogyoró, mandula, nem ront az állagán, de kihagyható.
250 g hideg vaj
10 dkg ét tortabevonó

díszítéshez (opcionális)
színes díszítő cukor, mandula

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A kakaót összekeverjük a liszttel.
Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vékony szeletekre vágott hideg vajat.
Tésztává gyúrjuk.
Diónyi darabokból ceruza vékonyságú rudakat sodrunk és pereceket formálunk belőlük. Kb. 40 darab lesz belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és kb 15 perc alatt megsütjük. Ne süssük keményre, akkor jó, ha már érezni az illatát, és ha ujjal benyomva félpuha.
Ha kihűlt, ecsettel a gőz fölött felolvasztott ét tortabevonóval megkenjük a tetejét.
Cukorral vagy pirított mandula darabkákkal díszíthetjük.

Én nem bevonót használtam, hanem egy tábla (100g) Tibor étcsokoládét. nem szeretem a bevonót.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.07. 06:44:36

Mazsolás-diós kalács (kenyérsütőben)

Hozzávalók:
350 ml tej
2 evőkanál vaj
1 teáskanál só
2 evőkanál cukor (vagy méz)
540 g liszt
1 csomag szárított élesztő
100 g mazsola
3 evőkanál apróra vágott dió

ebben a sorrendben tedd a kenyérsütő gépben, normál kenyér programmal csináld, amikor csipog, (első keverés után) akkor tedd bele a mazsolát és a diót

Előfordul, hogy a kölykök kakaós kalácsot akarnak enni, akkor dió helyett kakaót teszek bele, és kicsivel több cukrot.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.07. 06:57:15

Tejfölös süti (többszörösen kipróbált, házi kedvenc)

hozzávalók:

15 dkg margarin
15 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg darált mandula
2 db tojás

bármilyen gyümölcs (vagy túró is jó)
fahéj
zsemlemorzsa
2-3 dl tejföl

A margarint összedolgozzuk a 1 db tojással és a cukorral. Belekeverjük a mandulát, csipetnyi sót és a lisztet. A tésztát kézzel benyomkodjuk (tapicskoljuk) e tepsibe, amit előtte kikentünk margarinnal. Tegyük rá a gyümölcsöt. (ha alma, körte, vagy barack,akkor vékony szeletekben, a meggyet vagy ehhez hasonlót sűrűn tegyük rá. Igazából azt mondhatom, hogy egy réteg gyümölcs.
Szórjunk rá egy kevés zsemlemorzsát és fahéjat. (túrósra nem kell fahéj)
Keverjük össze a tejfölt 1 tojással és 1 evőkanál cukorral, és öntsük rá a gyümölcsre.
Süssük meg.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.19. 18:35:38

A mai vacsora
TEJSZINES-ZÖLD TÉSZTA

Hozzávaló:

500g brokkoli

2 db cukkini

2 dcl főzőtejszin

250 g bármilyen tészta, de a legjobb hozzá a vékonymetélt

3 gerezd fokhagyma

10 dkg sajt

Elkészitése:

A cukkinikat lereszelem, és besózom.

A brokkoli szét vagdosom, és felteszem főzni, enyhén sós vizben.

e fokhagymát összetöröm, és megpiritom olivaolajban. Amikor kezd kicsit pirulni, hozzáteszem a kinyomkodott cukkinit, és sütögetem kb 10 percig, ez bőven elég neki. A tejszint két kanál liszttel összekeverem, adok hozzá 1 dcl vizet és ráöntöm a cukkinira, kevergetem és összefőzőm.

Felteszem tésztát főzni.

A brokkoli megfőtt, leszűröm, és összeöntöm a tejszines cukkinival.

Kész a tészta, leszűröm, és egy nagy tálba teszem, és ráöntöm a tejszines-zöld mártást.

Sajtot reszelek rá.

Egészségetekre, én már meg is ettem:)

Finom volt:)

Dr. Körömlakk ® 2012.04.20. 08:32:42

@batgirl: na én viszont ki fogom tróbálni, de nem liszttel, hanem keményítővel, és tönkölytésztával. honlap megyek a piacra úgyis. van mostan brokkoli? monnyuk a tejszín is kissé zsíros, de leszarom mostan.

Dr. Körömlakk ® 2012.04.20. 11:11:42

A kurvafinom torta receptye!

mértékegység: bögre

1 liszt, 1 cukor, 1 tej, 1 durvára őrölt dió (vagy mogyoró vagy mák...), 1 tojás, 2 ek olaj, 1 cs sütőpor

összezutty, tortaforma, 200 fokos sütőben felkapatod, majd vissza 150 fokra, tűpróbáig.

kihűlt, kettévágod, egy réteg szilvalekvár, egy réteg csokipudling, teteje rá, maradék csokipudlinggal bevonni.

viszonhallás.

kurvafinombazmeg.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.20. 11:18:45

@Dr. Körömlakk ®: van brokkoli, de a piacra nem esküszöm. Lidl, penny, stb

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.20. 11:20:10

@Dr. Körömlakk ®: hehehe
tészta tönköly mi?
liszt helyett keményitő mi??
de ez a torta meg diétás, mi???
hehehe

Dr. Körömlakk ® 2012.04.20. 11:39:57

@batgirl: diétás a faszt, ellenben kurvafinom :)
amabba azér köll tönköly, megafaszom, hogy emebből ehessek :)

Dr. Körömlakk ® 2012.04.20. 19:47:10

@batgirl: óóóóó ez is tetszik. dejóóóó :)

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.04.22. 17:39:17

Csokoládés-karamellás brownie, lopva Nyúltól

Karamellás csokoládé-brownie

250 g vaj, megolvasztva
220 g 70%-os feketecsokoládé, reszelve
60 g jó minőségű kakaópor
60 g liszt (finomra szitálva)
1 kávéskanál sütőpor
150 g cukor
4 tojás
2 kávéskanál vaníliás cukor
4-5 csipet só
150 g cukorból sűrű karamellaszósz

Kivajazzuk a (kb. 24 cm-es) négyzet alakú tepsit. Habverővel homogénre keverjük a tojást a vaníliás cukorral.
Másik edényben a keserű csokoládét és a kakaót összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a sóval.
Az olvadt vajat belekeverjük a tojásba, a keveréket óvatosan beleemeljük a csokoládés lisztbe.
A massza felét kiterítjük a szögletes forma alján, lefedjük vékony réteg nagyon sűrű-sötét karamellamártással, majd beborítjuk a csokoládémassza másik felével. 180ºC-on 20-30 perc alatt elkészül.
Karamella nélkül is készíthetjük, adhatunk hozzá pirított és durvára vágott mogyorót, diót, pisztáciát, finomra vágott narancshéjat.

_nyuszi_ 2012.04.25. 21:14:46

Kolbászos csónakok

Hozzávalók 8 darabhoz

2 ek. tejföl, vagy kefír
kb. 1 dl tej
1 csapott ek.zsír, vagy olaj
1 tk. só
30 dkg liszt
1 kk. cukor
2,5 dkg friss élesztő, vagy 1 cs. porélesztő

Kenyérsütőgép, tészta program. ha kész a keverés rész kiveszem, egy lisztezett tálban hagytam duplájára kelni. A tésztának rugalmasnak, jól nyújthatónak kell lennie, ne legyen kemény.
Lisztezett pulton kigyúrtam belőle a levegőt, 8 egyforma darabra vágtam.
Egyenként hosszú csík formára nyújtottam,apró kockára vágott kolbásszal szórtam meg, majd, mint a buktát, feltekertem.
A nyolc tekercset egy sütőpapírral bélelt tepsire raktam, majd egy éles pengével hosszában, jó mélyen bevágtam őket, úgy, hogy a két végén 2-2 cm maradjon.
Sütés előtt még kelesztettem kb. negyed órát.
Tetejére reszelt sajt, 180-200 fokon pirulásig sütöttem. Kb. 20-25 perc.

Ez amúgy Limara némileg átalakított receptje.

_nyuszi_ 2012.06.10. 08:19:32

Babéros hús

fejenként 3-4 szelet disznócomb,
krumpli, kb 2 közepes szem/fő.
3-4 babérlevél,
1 fej fokhagyma,
só, bors.

A husit kiklopfoljuk, nem kell agyonverni, csak lazítani, só, bors.
egy mély serpenyőbe kevés olajat teszünk, nem kell megvárni, hogy forró legyen az olaj, mehetnek bele a hús szeleteket, megszórjuk babérlevéllel, és a tisztított, gerezdekre szedett fokhagymával. ha szereted a borsot, még mehet rá. legjobb, ha frissen őrölt!lehet jó szorosan tenni a húst, úgyis összemennek a szeletek egy kicsit.
felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
fedő alatt, néha megforgatva nagyon-nagyon puhára pároljuk a húst. a vizet időnként pótoljuk, a dolog lényege a párolás, nem a sütés.
mikor a hús megpuhult, villával pépesre nyomkodjuk a fokhagymákat, karikára vágott krumplival befedjük a szeleteket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
nagyon lassan főzzük tovább, hogy a krumpli magába szívja a babéros-fokhagymás levet.
kész.

yummy-yummy :)

_Anand_ 2012.07.25. 18:06:36

Piaci lángos a'la Anand:

1 kg liszt
4,2 dkg élesztő
3,3 dkg só (1 ek)
6,6 dkg cukor (2 ek)
0,3 l tej
0,4 l víz

Só, cukor, tej és víz nagy edényben összekeveredik és megmelegítődik jó langyosra, belekutyuljuk a morzsolt élesztőt. Belekeverjük a liszt, ronda mancsik lesz belőle, pihenni hagyjuk amíg megkel. Ekkor olajba mártott kézzel átforgatjuk amíg összeesik, majd újra megkelesztjük.
Ha ismét kétszeresére duzzadt, akkor megolajozott deszkára borítjuk, ellapigáljuk 2-3-4 centisre, olajba mártott bögrével kiszaggatjuk, és már megint hagyjuk megkelni a pogikat, majd a végén, ha már forró az olaj és zsír (fele-fele) akkor a lángossütőnénitől ellesett mozdulattal kinyújtjuk, bele a zsiradékba, nagyon gyorsan megsül. Tetejére a megszokott sajt-tejföl-zúzottfokhagyma vagy amit akarsz.

_Anand_ 2012.10.18. 20:47:11

KFC rántottcsirke

Hozzávalók:
csirkehúsdarabok (mell, szárny vagy comb)
1 tojás
1 csomag zsemlemorzsa

A TITOKOS fűszerkeverék:
2 csésze liszt
1/3 evőkanál só
2 evőkanál fokhagymasó
4 evőkanál pirospaprika
1/2 evőkanál kakukkfű
1/2 evőkanál bazsalikom
1/3 evőkanál oregánó
1 evőkanál zellersó
1 evőkanál feketebors
1 evőkanál száraz mustár
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál nárótrium-glutamát (hmm, ez ugyi konkrétan esküdt ellenség, tetszés szerint kihagyhatod, de akkor nem olyan)

Az előre bekevert fűszerkeverék maradékát jól záródó edényben elteheted.

Hogyan készül:
A csirekdarabkákat főzd elő 15-20 percig.
A hús, a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót keverd össze egy közepes méretű tálban.
Egy másik tálba üsd a tojást, villával verd fel.
A csirkedarabokat forgasd előbb a tojásba, majd a zsemlemorzsába, végül az elkészített keverékbe- Ha nem tapad rá elég, akkor megint tojás, megint keverék.

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.

Tedd a bepanírozott husikat egy jénai tálba, fedd le alufóliával és süsd kb. 30 percig. Az utolsó 10 percben vedd le az alufóliát és süsd pirosra.

Nyamm-nyamm.

UI: én a normális rántott cuccokat éccakára be szokom pácolni imígyen: nejlonzacsiba husi, tej, olaj, fokhagyma, ételízesítő, bors, meg egyéb fűszer ami eszembe jut és illik hozzá, be a hűtőbe. Másnap a panírozásnál a tojást összekeverem rétesliszttel, olyan jó sűrű palacsintatészta lesz, onnan prézli amibe mehet valami flanc (magok, pelyhek, mittoménmi) de nem kell, és wokban nagyon bő olajban sütöm. Vagy sütőben is lehet.

_nyuszi_ 2012.10.18. 21:55:13

és ugyebár a KFC csirke mellé KFC káposztasali dukál.
íme, egy 97%-os:

- egy fej káposzta lereszelve, a nagy lukon, besózva, kifacsarva.
- egy vastag, vagy két vékony répa szintén lereszelve, a kis lukon,
- egy fej hagyma apróra vágva, nem reszelve, mert az más ízű.
- a majonéz házilag készül kevés tejföl hozzá és édeskésre csinálom.
- kb. egy ek. olaj, só, bors.
ezt mind összemancsikolom, és addig kóstolom, míg megfelelően édeskés-sós-lágy ízű lesz.

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.10.24. 15:00:24

vörösboros csirkefarhát aszaltszilvával:

tepsibe belebasszuk a csirkefarhátakat a szokásos módon, alá löttyintünk két deci vörösbort meg két marék aszaltszilvát.

vörösbort iszunk mellé, meg amíg el nem készül

_nyuszi_ 2012.11.18. 08:31:06

fahéjas csiga ala Rubin Eszter

ne csináld meg! a tészta jó (barhesz tészta) de szétmegy, eldől, ha kevés a vajjal kened meg száraz lesz, ha sokkal, akkor úgyis kifolyik.
nemértem, szar.

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.11.27. 19:22:36

birsalmás krumplileves

ellesve Szilvásváradon az Úr 2001. évében, a legeslegjobb vendégfogadóban, aminek már nem emlékszem a nevére sajnos, de a világ legjobb kakasherepörije túróscsúszával az ott van, tutiziher!

no, de a levesünk!
nem nagy baj, ha kockázott szalonnával indítunk, szóval futass meg egy közepes fej vereshagymát apróra vágva zsíron vagy olajon, dobj hozzá egy-két gerezd elmorzsolt fokhagymát, gazdagítsuk a miskulanciát egész szemes borssal, egy vagy két babérlevéllel, egy csipet fűszerpaprikát (tényleg ne sokat!) is keverjünk hozzá, adjuk hozzá a 2/3 rész felkockázott krumplit és az 1/3 rész birsalmát, majd öntsük fel jó ízes zöldségalaplével, illetve ha az nincs, akkor amolyan bijóvegetás vízzel.
Amíg fől-fővöget, karikázzuk fel a jófajta csípős házikolbászt oly mennyiségben, mit szívesen látnánk levesünkben, majd amikor a krumpli és a birs is megpuhult, adjuk ezt is a fazéknak.
akik bírják a jó sűrű leves, azok vegyenek ki pár szem krumplit meg almát, nyomkodják szét vellával, és a pürével sűrítsenek még egyet a levesen.
s már csak az utolsó lépés van hátra, keverjünk ki egy bő fél pohár tejfelt kevés leveslével, majd miután a leves lehúztuk a tűzről, keverjük bele azt is.
a végeredmény egy elképesztően ízes-zamatos, édesen-savanykás, ámde kellemes csípős leves, amelyet jószívvel ajánlok téli borongós napok vidítására!
jó étvágyat a hölgyeknek-uraknak!

_nyuszi_ 2012.11.27. 19:31:18

@LadyCarambole:

nagyon jó, veszek kóbászt! :)

_Anand_ 2012.11.30. 19:25:12

Amúgy 100 :-)

Görög fánk Vásenykának

500 dkg liszt
1 narancs leve + reszelt héja - elmaradhat, de finomabb vele
2,5 dkg élesztő (por is lehet)
2-2,5 pohár langyos víz
1 kanál méz

Lágy galuska sűrűségű tésztát kavarunk, 30 percig kelesztjük.
Olajat forrósítunk.
Egy kis masszát veszünk a kezünkbe, megmarkoljuk, ami fent kibuggyan, azt vízbe mártott kiskanállal a forró olajba csurgatjuk, aranybarnára sütjük.
Leöntjük mézzel,vagy tehetünk rá porcukrot, kakaóport, fahéjas cukrot, pirított mandulát,pirított szezámmagot, diót, savanyú lekvárt (pl. citrom) vagy ami eszedbe jut és tetszik.

Nagyon gyorsan megvan, isteni eledel.

_nyuszi_ 2012.11.30. 19:52:42

fúúúúúúúúúúúúúúú, ezt holnap megcsinálom!
lehet, hogy a markolást kihagyom. lehet? :)

_Anand_ 2012.12.01. 15:23:58

@-nyuszi-: Biztos lehet, de így a legegyszerűbb. Asszem Nádzsellától tanultam sok éve :-)

_nyuszi_ 2012.12.01. 19:48:55

Kalács

kb. 2 dl tej, amennyitől lágy, de nem ragadós tészta lesz.
35 dkg liszt
2 g élesztő
1 púpozott evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 púpozott ek. olvasztott vaj

A langyos tejet az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a tojás sárgával, cukorral és 1 dl tejjel összedolgozom, hozzáadom a kovászt, és dagasztani kezdem. Fokozatosan hozzáöntöm a vajat, majd amikor a tészta sima, egyenletes, lefedve 3/4 órát kelesztem.
ha van kenyérsütő gépezet, mindent bele, tésztaprogram.
Ha megkelt, 3 vagy 4 részre osztom rudat formálok, megfonom.
nekem van kenyérsütő formám, ebbe teszem.
a sütőt 50 fokra állítom, berakom a kalácsot még 20 percre kelni.
ezután tojás sárgával lekenem a tetejét, visszatolom a sütőbe 180 fokon kb fél órát sütöm.
kiveszem a formából, és még 20-25 percre visszateszem sülni, hogy szépen körbepiruljon.
ha nincs kenyérsütő forma,
www.pkushop.hu/foto/0148_m_10_kenyersuto_forma.jpg
szerintem az őzgerinc is jó, lényeg, hogy a kalács oldalát megtarcsa, különben szétterül a sütőben, és olyan lesz, mint Jabba.

_nyuszi_ 2012.12.12. 17:47:54

Hremzli

Hozzávalók:
4 közepes krumpli
4 szál sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 bögre liszt
1 kk sütõpor
1 tojás
sok só, sok bors
olívaolaj
tejföl, sajt
A krumplit, répát, hagymát nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tojást, lisztet, sütőport, sót, borsot. A muffin forma aljába 1-1 kk. olívaolajat öntöttem, és ráhalmoztam a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt sül meg.
Én nem muffinformában sütöttem, hanem evőkanállal kivettem a masszából, olajos kézzel gombócot formáztam, sütőpapíros tepsin fasírtpogácsa alakúra igazítottam. Mikor megpirult az egyik oldal, megfordítottam. Kb. 10-10 perc oldalanként.

www.judapest.org/wp-content/hremzli2.jpg

_nyuszi_ 2012.12.18. 16:17:27

Gyömbéres süti (cookie) a Blogkocsmából lopva, természetesen kissé módosítva.
zsírkirály!

22 dkg liszt
22 dkg cukor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál darált dió, vagy mandula. (eredetiben 1 kk. fahéj van, de nálunk egyesek allergiások)
1 kávéskanál őrölt gyömbér.
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kis tojás
1 kávéskanál arany szirup (méz sűrűségű cukorszirup, vagy akár méz)
én mézzel csináltam, mert a kisboltban éppen kifogyott az arany szirup (meg amúgyis arról nem éppen sütis dolog jut eszembe)

A tojás és a méz kivételével mindent összemancsikolunk, hozzáadjuk a mézzel elkevert tojást, még egy kicsit gyurmázunk.
Kávéskanálnyi golyókat gömbölyítünk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, egymástól tisztes távolságra. (egyik kedvenc konyhatechnológiai kifejezésem Lajos Maritól)
170 C 15-20 perc, vagy amíg világosbarnára sül.

Mint minden cookie, hűlés közben keményszik, nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha már színt kapott, újjal benyomható,de a közepe még nagyon puha.
Mikor megsült, azt suttogta, hogy legközelebb apróra tört csokit is tegyek a tésztába.

Rosszindulatú Vászka 2013.01.02. 15:01:33

Karamellás karácsonyi sütike

kepfeltoltes.hu/view/130102/Karamellas_sutike_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Forrás Szuflé magazin, 2010 novemberi szám, kissé modernizálva és prolisítva, nincs fenyőmag meg ijenek

Rosszindulatú Vászka 2013.01.02. 15:14:19

Hozzávalók
25 dkg vaj (margarin, mink a Rámát szeressük) + a forma vajazáshoz pluszba
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
4 tojás
22 dkg liszt (Nagyi titka, vagy Ferencvárosi)
1 csomag vaníliás pudlingpor
fél csomag sütőpor
15 dkg vajkaramella (a mi favoritunk hosszú évek tesztelése és gyűjtögetése után a Teszkós sajátmárkás, állagra és ízre is tökéletes, alegjobb)

A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral és hozzáadjuk a margarint (vagy vajat, na persze...) és tovább habosítni (ezt mink géppel tettük).

A tojásfehétjét aa kristálycukorral kemény habbá verjük (élőerővel, ki ha énnem!, fejleszti az izomzat, meg a erköcsli tartást, utána pár napig nincs recska) majd óvatosan összeforgatjuk a margarinos cuszmákkal.

A lisztet, pudingport és a sütőport összekeverjük egy kis tálkában majd óvatosab beleszitáljuk és forgatjuk a kész ragacsba.

A cuszmákragacstésztát beleöntjük voigyázva a kivajazott-lisztezett sütőformába (őzgerincforma), nem teljesen tele, mert hízik sütés közbe.

Figyelem!

Mink a második adagot büntetőáras prémium pdduóingporral csináltuk, az sokkal kobban hízott sütés közben, mint ahz első adag, volt is pánik nem kicsi, szal érdemes a sütőformát míniumsztaniollal aláágyazni, vagy pizzatepsire rakni. Rléggé rémisző volt, mikor bugyogott és fojt ki a sok kövér tésztacsigácska a sütőformából, mint a poltergejszt a filmekbe.

A vajkaremellást feldaraboljuk és a tetejire szórjuk. Nem belekeverni, mert nehéz ésd akkor mind az aljára ül. Így is belemászik

Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben sütni 20 percig, utána lecsavarni 160 fokra és 15-20 perc sütés, hústűpróbával csekkolni.

Ha kihült, langyosan lehet óvatosan kiboratani. Mondom ÓŐVATOSA, törik te szerencsétklen!

A tetejit mink citromos-porcukros-tojásfehérjés cuszmákkal cizelláltik, elég jó lett.

Rosszindulatú Vászka 2013.01.02. 20:37:10

@Rosszindulatú Vászka: bocsesz, hibáztam. Erre a cukormáz csak sima vaníliás volt, a citronyos a diósra került.

Az érintettek elnézését kérem.

_nyuszi_ 2013.01.07. 07:48:44

Bounty torta.
18-20-22 cm-es tortaformához.

4 tojás
4 ek. cukor
3 ek. liszt
1 ek. kakaópor
2 ek. langyos víz
hozzájárulásával piskótát süt 170 fokon, kb. 35-40 percig.
a sütőajtót minimum 30 percig nem nyitogatja, nem türelmetlenkedik!

amíg a piskóta sül, elővesz a spájzból a stelázsiról egy csokipuding port, és 1 púpozott tk. kakaópor valamint 2 ek. cukor hozzáadásával a csomagolás hátoldalán lévő utasítás szerint elkészíti.
a pudligot hüledezés közben néhányszor jól átkavarja, különben undorító bőrös lesz, mint a napközis kakaó.
ha a piskóta és a puding is kihűlt, elkészíti a kókuszos krémet. azért csak a legvégén, hogy ne essen össze.
1 jól lehűtött zacskós tejszínt (2,5 dl) 1 csomag habfixáló és 1 ek. cukor hozzáadásával kemény habbá ver, és beleforgat 10 dkg. kókuszreszeléket.

ekkor megfordítja a piskótát, a teteje lesz az alja, - az alsó, puhább felület ugyanis jobban beszívja a pudingot - és három szeletbe vágja. érdemes recés késsel, vagy a damilos módszerrel dolgozni, a sima kés eléggé nyeszetel. Az alsó szintre került egy adag puding krém, a másodikra kókuszkrém, a tetejére pedig a maradék puding szépen kicifrázva.
nálam maradt egy kis kókuszos kence, abból csináltam bumszlikat a tetejére.

kepfeltoltes.hu/130106/F_nyk_p0491_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130106/F_nyk_p0492_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hang Ember 2013.02.10. 20:06:24

Argentin csirke

Hozzávalók:

Csirkecomb, szárny, mell (jelen esetben kb. 1,5-2 kg húst készítettem el hét személyre, így minden hozzávalóból a dupláját vettem))
1 doboz sűrített paradicsom
1 dl olaj
1 dl citromlé
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 babérlevél
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál majoranna
fűszersók (opcionális, ízlés szerint én szárnyas fűszersót, paradicsom fűszersót használtam)
fehérbors (szintén ízlés szerint, kb. 1/3 teáskanál)
2-3 evőkanál ketchup (mi a sűrített paradicsomot helyettesítettük ketchuppal, most igazán jól jött, hogy a tavaly nyáron főzött háziketchup kissé sűrűbb lett. Konkrétan kanál nyelével kellett kivadászni az üvegből)
fél dl fehérbor
reszelt sajt

Az ételízesítőt, majorannát, fűszersókat és borsot összekeverem, és a megtisztított, darabolt csirkehús mindkét oldalát megszórom/bedörzsölöm.
Egy jénai edény aljára a fokhagyma felét felaprítom (nem szükséges fokhagymanyomón áttörni) és két-három babérlevelet beletördelve a befűszerezett husikat beleteszem, a "rétegek" közé és a tetejére a maradék fokhagymát és babért rászórom.
Az olajat, citromlevet, sűrített paradicsomot és/vagy ketchupot és a kb. fél-egy dl fehérbort összekeverem és a húsokra öntöm. Annyi pácot kell csinálni, hogy a húsokat csaknem egészen ellepje. Lefedve egy napra a hűtőbe rakom. Sütés előtt kb. egy órával veszem ki a hűtőből, ha jó nagy a jénai, akkor abban úgy ahogy van el lehet készíteni, a páclében sül, és mivel van benne bőségesen olaj, nem kell további olaj a sütéshez. én Pataki-tálban sütöttem. Hideg sütőbe rakva és a hőmérsékletet fokozatosan emelve - hústól függően - két és fél órán át sütöm, a hús puhaságát ellenőrizve. Mielőtt késznek nyilvánítom, reszelt sajtot szórok bele, mind a húsokra, mind a levébe. (egy kicsit sűrűbbé teszi)
A sajt rápirulása után tésztával (vagy ízlés szerinti körettel) tálaljuk.

kepfeltoltes.hu/130210/Csirek-done_www.kepfeltoltes.hu_.jpg