Közösségi konyhasarok

Friss topikok

  • Hang Ember: Argentin csirke Hozzávalók: Csirkecomb, szárny, mell (jelen esetben kb. 1,5-2 kg húst készítette... (2013.02.10. 20:06) Hamarosan

Archívum

Utolsó kommentek:

Hang Ember 2013.02.10. 20:06:24

Argentin csirke

Hozzávalók:

Csirkecomb, szárny, mell (jelen esetben kb. 1,5-2 kg húst készítettem el hét személyre, így minden hozzávalóból a dupláját vettem))
1 doboz sűrített paradicsom
1 dl olaj
1 dl citromlé
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 babérlevél
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál majoranna
fűszersók (opcionális, ízlés szerint én szárnyas fűszersót, paradicsom fűszersót használtam)
fehérbors (szintén ízlés szerint, kb. 1/3 teáskanál)
2-3 evőkanál ketchup (mi a sűrített paradicsomot helyettesítettük ketchuppal, most igazán jól jött, hogy a tavaly nyáron főzött háziketchup kissé sűrűbb lett. Konkrétan kanál nyelével kellett kivadászni az üvegből)
fél dl fehérbor
reszelt sajt

Az ételízesítőt, majorannát, fűszersókat és borsot összekeverem, és a megtisztított, darabolt csirkehús mindkét oldalát megszórom/bedörzsölöm.
Egy jénai edény aljára a fokhagyma felét felaprítom (nem szükséges fokhagymanyomón áttörni) és két-három babérlevelet beletördelve a befűszerezett husikat beleteszem, a "rétegek" közé és a tetejére a maradék fokhagymát és babért rászórom.
Az olajat, citromlevet, sűrített paradicsomot és/vagy ketchupot és a kb. fél-egy dl fehérbort összekeverem és a húsokra öntöm. Annyi pácot kell csinálni, hogy a húsokat csaknem egészen ellepje. Lefedve egy napra a hűtőbe rakom. Sütés előtt kb. egy órával veszem ki a hűtőből, ha jó nagy a jénai, akkor abban úgy ahogy van el lehet készíteni, a páclében sül, és mivel van benne bőségesen olaj, nem kell további olaj a sütéshez. én Pataki-tálban sütöttem. Hideg sütőbe rakva és a hőmérsékletet fokozatosan emelve - hústól függően - két és fél órán át sütöm, a hús puhaságát ellenőrizve. Mielőtt késznek nyilvánítom, reszelt sajtot szórok bele, mind a húsokra, mind a levébe. (egy kicsit sűrűbbé teszi)
A sajt rápirulása után tésztával (vagy ízlés szerinti körettel) tálaljuk.

kepfeltoltes.hu/130210/Csirek-done_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2013.01.07. 07:48:44

Bounty torta.
18-20-22 cm-es tortaformához.

4 tojás
4 ek. cukor
3 ek. liszt
1 ek. kakaópor
2 ek. langyos víz
hozzájárulásával piskótát süt 170 fokon, kb. 35-40 percig.
a sütőajtót minimum 30 percig nem nyitogatja, nem türelmetlenkedik!

amíg a piskóta sül, elővesz a spájzból a stelázsiról egy csokipuding port, és 1 púpozott tk. kakaópor valamint 2 ek. cukor hozzáadásával a csomagolás hátoldalán lévő utasítás szerint elkészíti.
a pudligot hüledezés közben néhányszor jól átkavarja, különben undorító bőrös lesz, mint a napközis kakaó.
ha a piskóta és a puding is kihűlt, elkészíti a kókuszos krémet. azért csak a legvégén, hogy ne essen össze.
1 jól lehűtött zacskós tejszínt (2,5 dl) 1 csomag habfixáló és 1 ek. cukor hozzáadásával kemény habbá ver, és beleforgat 10 dkg. kókuszreszeléket.

ekkor megfordítja a piskótát, a teteje lesz az alja, - az alsó, puhább felület ugyanis jobban beszívja a pudingot - és három szeletbe vágja. érdemes recés késsel, vagy a damilos módszerrel dolgozni, a sima kés eléggé nyeszetel. Az alsó szintre került egy adag puding krém, a másodikra kókuszkrém, a tetejére pedig a maradék puding szépen kicifrázva.
nálam maradt egy kis kókuszos kence, abból csináltam bumszlikat a tetejére.

kepfeltoltes.hu/130106/F_nyk_p0491_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130106/F_nyk_p0492_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Bejegyzés: Hamarosan

Rosszindulatú Vászka · http://globalicum.wordpress.com 2013.01.02. 20:37:10

@Rosszindulatú Vászka: bocsesz, hibáztam. Erre a cukormáz csak sima vaníliás volt, a citronyos a diósra került.

Az érintettek elnézését kérem.

Bejegyzés: Hamarosan

Rosszindulatú Vászka · http://globalicum.wordpress.com 2013.01.02. 15:14:19

Hozzávalók
25 dkg vaj (margarin, mink a Rámát szeressük) + a forma vajazáshoz pluszba
12 dkg porcukor
12 dkg kristálycukor
4 tojás
22 dkg liszt (Nagyi titka, vagy Ferencvárosi)
1 csomag vaníliás pudlingpor
fél csomag sütőpor
15 dkg vajkaramella (a mi favoritunk hosszú évek tesztelése és gyűjtögetése után a Teszkós sajátmárkás, állagra és ízre is tökéletes, alegjobb)

A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral és hozzáadjuk a margarint (vagy vajat, na persze...) és tovább habosítni (ezt mink géppel tettük).

A tojásfehétjét aa kristálycukorral kemény habbá verjük (élőerővel, ki ha énnem!, fejleszti az izomzat, meg a erköcsli tartást, utána pár napig nincs recska) majd óvatosan összeforgatjuk a margarinos cuszmákkal.

A lisztet, pudingport és a sütőport összekeverjük egy kis tálkában majd óvatosab beleszitáljuk és forgatjuk a kész ragacsba.

A cuszmákragacstésztát beleöntjük voigyázva a kivajazott-lisztezett sütőformába (őzgerincforma), nem teljesen tele, mert hízik sütés közbe.

Figyelem!

Mink a második adagot büntetőáras prémium pdduóingporral csináltuk, az sokkal kobban hízott sütés közben, mint ahz első adag, volt is pánik nem kicsi, szal érdemes a sütőformát míniumsztaniollal aláágyazni, vagy pizzatepsire rakni. Rléggé rémisző volt, mikor bugyogott és fojt ki a sok kövér tésztacsigácska a sütőformából, mint a poltergejszt a filmekbe.

A vajkaremellást feldaraboljuk és a tetejire szórjuk. Nem belekeverni, mert nehéz ésd akkor mind az aljára ül. Így is belemászik

Sütés:
180 fokra előmelegített sütőben sütni 20 percig, utána lecsavarni 160 fokra és 15-20 perc sütés, hústűpróbával csekkolni.

Ha kihült, langyosan lehet óvatosan kiboratani. Mondom ÓŐVATOSA, törik te szerencsétklen!

A tetejit mink citromos-porcukros-tojásfehérjés cuszmákkal cizelláltik, elég jó lett.

Bejegyzés: Hamarosan

Rosszindulatú Vászka · http://globalicum.wordpress.com 2013.01.02. 15:01:33

Karamellás karácsonyi sütike

kepfeltoltes.hu/view/130102/Karamellas_sutike_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Forrás Szuflé magazin, 2010 novemberi szám, kissé modernizálva és prolisítva, nincs fenyőmag meg ijenek

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.12.18. 16:17:27

Gyömbéres süti (cookie) a Blogkocsmából lopva, természetesen kissé módosítva.
zsírkirály!

22 dkg liszt
22 dkg cukor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál darált dió, vagy mandula. (eredetiben 1 kk. fahéj van, de nálunk egyesek allergiások)
1 kávéskanál őrölt gyömbér.
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kis tojás
1 kávéskanál arany szirup (méz sűrűségű cukorszirup, vagy akár méz)
én mézzel csináltam, mert a kisboltban éppen kifogyott az arany szirup (meg amúgyis arról nem éppen sütis dolog jut eszembe)

A tojás és a méz kivételével mindent összemancsikolunk, hozzáadjuk a mézzel elkevert tojást, még egy kicsit gyurmázunk.
Kávéskanálnyi golyókat gömbölyítünk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, egymástól tisztes távolságra. (egyik kedvenc konyhatechnológiai kifejezésem Lajos Maritól)
170 C 15-20 perc, vagy amíg világosbarnára sül.

Mint minden cookie, hűlés közben keményszik, nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha már színt kapott, újjal benyomható,de a közepe még nagyon puha.
Mikor megsült, azt suttogta, hogy legközelebb apróra tört csokit is tegyek a tésztába.

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.12.12. 17:47:54

Hremzli

Hozzávalók:
4 közepes krumpli
4 szál sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 bögre liszt
1 kk sütõpor
1 tojás
sok só, sok bors
olívaolaj
tejföl, sajt
A krumplit, répát, hagymát nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tojást, lisztet, sütőport, sót, borsot. A muffin forma aljába 1-1 kk. olívaolajat öntöttem, és ráhalmoztam a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt sül meg.
Én nem muffinformában sütöttem, hanem evőkanállal kivettem a masszából, olajos kézzel gombócot formáztam, sütőpapíros tepsin fasírtpogácsa alakúra igazítottam. Mikor megpirult az egyik oldal, megfordítottam. Kb. 10-10 perc oldalanként.

www.judapest.org/wp-content/hremzli2.jpg

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.12.01. 19:48:55

Kalács

kb. 2 dl tej, amennyitől lágy, de nem ragadós tészta lesz.
35 dkg liszt
2 g élesztő
1 púpozott evőkanál cukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 púpozott ek. olvasztott vaj

A langyos tejet az élesztővel és egy csipet cukorral felfuttatom. A lisztet a tojás sárgával, cukorral és 1 dl tejjel összedolgozom, hozzáadom a kovászt, és dagasztani kezdem. Fokozatosan hozzáöntöm a vajat, majd amikor a tészta sima, egyenletes, lefedve 3/4 órát kelesztem.
ha van kenyérsütő gépezet, mindent bele, tésztaprogram.
Ha megkelt, 3 vagy 4 részre osztom rudat formálok, megfonom.
nekem van kenyérsütő formám, ebbe teszem.
a sütőt 50 fokra állítom, berakom a kalácsot még 20 percre kelni.
ezután tojás sárgával lekenem a tetejét, visszatolom a sütőbe 180 fokon kb fél órát sütöm.
kiveszem a formából, és még 20-25 percre visszateszem sülni, hogy szépen körbepiruljon.
ha nincs kenyérsütő forma,
www.pkushop.hu/foto/0148_m_10_kenyersuto_forma.jpg
szerintem az őzgerinc is jó, lényeg, hogy a kalács oldalát megtarcsa, különben szétterül a sütőben, és olyan lesz, mint Jabba.

Bejegyzés: Hamarosan

_Anand_ 2012.12.01. 15:23:58

@-nyuszi-: Biztos lehet, de így a legegyszerűbb. Asszem Nádzsellától tanultam sok éve :-)

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.11.30. 19:52:42

fúúúúúúúúúúúúúúú, ezt holnap megcsinálom!
lehet, hogy a markolást kihagyom. lehet? :)

Bejegyzés: Hamarosan

_Anand_ 2012.11.30. 19:25:12

Amúgy 100 :-)

Görög fánk Vásenykának

500 dkg liszt
1 narancs leve + reszelt héja - elmaradhat, de finomabb vele
2,5 dkg élesztő (por is lehet)
2-2,5 pohár langyos víz
1 kanál méz

Lágy galuska sűrűségű tésztát kavarunk, 30 percig kelesztjük.
Olajat forrósítunk.
Egy kis masszát veszünk a kezünkbe, megmarkoljuk, ami fent kibuggyan, azt vízbe mártott kiskanállal a forró olajba csurgatjuk, aranybarnára sütjük.
Leöntjük mézzel,vagy tehetünk rá porcukrot, kakaóport, fahéjas cukrot, pirított mandulát,pirított szezámmagot, diót, savanyú lekvárt (pl. citrom) vagy ami eszedbe jut és tetszik.

Nagyon gyorsan megvan, isteni eledel.

Bejegyzés: Hamarosan

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.11.27. 20:25:52

@-nyuszi-:
helyes-helyes, majd számolj be! :)

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.11.27. 19:31:18

@LadyCarambole:

nagyon jó, veszek kóbászt! :)

Bejegyzés: Hamarosan

LadyCarambole · http://kigondoltam.blog.hu 2012.11.27. 19:22:36

birsalmás krumplileves

ellesve Szilvásváradon az Úr 2001. évében, a legeslegjobb vendégfogadóban, aminek már nem emlékszem a nevére sajnos, de a világ legjobb kakasherepörije túróscsúszával az ott van, tutiziher!

no, de a levesünk!
nem nagy baj, ha kockázott szalonnával indítunk, szóval futass meg egy közepes fej vereshagymát apróra vágva zsíron vagy olajon, dobj hozzá egy-két gerezd elmorzsolt fokhagymát, gazdagítsuk a miskulanciát egész szemes borssal, egy vagy két babérlevéllel, egy csipet fűszerpaprikát (tényleg ne sokat!) is keverjünk hozzá, adjuk hozzá a 2/3 rész felkockázott krumplit és az 1/3 rész birsalmát, majd öntsük fel jó ízes zöldségalaplével, illetve ha az nincs, akkor amolyan bijóvegetás vízzel.
Amíg fől-fővöget, karikázzuk fel a jófajta csípős házikolbászt oly mennyiségben, mit szívesen látnánk levesünkben, majd amikor a krumpli és a birs is megpuhult, adjuk ezt is a fazéknak.
akik bírják a jó sűrű leves, azok vegyenek ki pár szem krumplit meg almát, nyomkodják szét vellával, és a pürével sűrítsenek még egyet a levesen.
s már csak az utolsó lépés van hátra, keverjünk ki egy bő fél pohár tejfelt kevés leveslével, majd miután a leves lehúztuk a tűzről, keverjük bele azt is.
a végeredmény egy elképesztően ízes-zamatos, édesen-savanykás, ámde kellemes csípős leves, amelyet jószívvel ajánlok téli borongós napok vidítására!
jó étvágyat a hölgyeknek-uraknak!

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.11.18. 08:31:06

fahéjas csiga ala Rubin Eszter

ne csináld meg! a tészta jó (barhesz tészta) de szétmegy, eldől, ha kevés a vajjal kened meg száraz lesz, ha sokkal, akkor úgyis kifolyik.
nemértem, szar.

Bejegyzés: Hamarosan

-bobolysza- · http://globalicum.blog.hu 2012.10.24. 15:00:24

vörösboros csirkefarhát aszaltszilvával:

tepsibe belebasszuk a csirkefarhátakat a szokásos módon, alá löttyintünk két deci vörösbort meg két marék aszaltszilvát.

vörösbort iszunk mellé, meg amíg el nem készül

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.10.18. 21:55:13

és ugyebár a KFC csirke mellé KFC káposztasali dukál.
íme, egy 97%-os:

- egy fej káposzta lereszelve, a nagy lukon, besózva, kifacsarva.
- egy vastag, vagy két vékony répa szintén lereszelve, a kis lukon,
- egy fej hagyma apróra vágva, nem reszelve, mert az más ízű.
- a majonéz házilag készül kevés tejföl hozzá és édeskésre csinálom.
- kb. egy ek. olaj, só, bors.
ezt mind összemancsikolom, és addig kóstolom, míg megfelelően édeskés-sós-lágy ízű lesz.

Bejegyzés: Hamarosan

_Anand_ 2012.10.18. 20:47:11

KFC rántottcsirke

Hozzávalók:
csirkehúsdarabok (mell, szárny vagy comb)
1 tojás
1 csomag zsemlemorzsa

A TITOKOS fűszerkeverék:
2 csésze liszt
1/3 evőkanál só
2 evőkanál fokhagymasó
4 evőkanál pirospaprika
1/2 evőkanál kakukkfű
1/2 evőkanál bazsalikom
1/3 evőkanál oregánó
1 evőkanál zellersó
1 evőkanál feketebors
1 evőkanál száraz mustár
1 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál nárótrium-glutamát (hmm, ez ugyi konkrétan esküdt ellenség, tetszés szerint kihagyhatod, de akkor nem olyan)

Az előre bekevert fűszerkeverék maradékát jól záródó edényben elteheted.

Hogyan készül:
A csirekdarabkákat főzd elő 15-20 percig.
A hús, a tojás és a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót keverd össze egy közepes méretű tálban.
Egy másik tálba üsd a tojást, villával verd fel.
A csirkedarabokat forgasd előbb a tojásba, majd a zsemlemorzsába, végül az elkészített keverékbe- Ha nem tapad rá elég, akkor megint tojás, megint keverék.

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.

Tedd a bepanírozott husikat egy jénai tálba, fedd le alufóliával és süsd kb. 30 percig. Az utolsó 10 percben vedd le az alufóliát és süsd pirosra.

Nyamm-nyamm.

UI: én a normális rántott cuccokat éccakára be szokom pácolni imígyen: nejlonzacsiba husi, tej, olaj, fokhagyma, ételízesítő, bors, meg egyéb fűszer ami eszembe jut és illik hozzá, be a hűtőbe. Másnap a panírozásnál a tojást összekeverem rétesliszttel, olyan jó sűrű palacsintatészta lesz, onnan prézli amibe mehet valami flanc (magok, pelyhek, mittoménmi) de nem kell, és wokban nagyon bő olajban sütöm. Vagy sütőben is lehet.

Bejegyzés: Hamarosan

_Anand_ 2012.07.25. 18:06:36

Piaci lángos a'la Anand:

1 kg liszt
4,2 dkg élesztő
3,3 dkg só (1 ek)
6,6 dkg cukor (2 ek)
0,3 l tej
0,4 l víz

Só, cukor, tej és víz nagy edényben összekeveredik és megmelegítődik jó langyosra, belekutyuljuk a morzsolt élesztőt. Belekeverjük a liszt, ronda mancsik lesz belőle, pihenni hagyjuk amíg megkel. Ekkor olajba mártott kézzel átforgatjuk amíg összeesik, majd újra megkelesztjük.
Ha ismét kétszeresére duzzadt, akkor megolajozott deszkára borítjuk, ellapigáljuk 2-3-4 centisre, olajba mártott bögrével kiszaggatjuk, és már megint hagyjuk megkelni a pogikat, majd a végén, ha már forró az olaj és zsír (fele-fele) akkor a lángossütőnénitől ellesett mozdulattal kinyújtjuk, bele a zsiradékba, nagyon gyorsan megsül. Tetejére a megszokott sajt-tejföl-zúzottfokhagyma vagy amit akarsz.

Bejegyzés: Hamarosan

_nyuszi_ 2012.06.10. 08:19:32

Babéros hús

fejenként 3-4 szelet disznócomb,
krumpli, kb 2 közepes szem/fő.
3-4 babérlevél,
1 fej fokhagyma,
só, bors.

A husit kiklopfoljuk, nem kell agyonverni, csak lazítani, só, bors.
egy mély serpenyőbe kevés olajat teszünk, nem kell megvárni, hogy forró legyen az olaj, mehetnek bele a hús szeleteket, megszórjuk babérlevéllel, és a tisztított, gerezdekre szedett fokhagymával. ha szereted a borsot, még mehet rá. legjobb, ha frissen őrölt!lehet jó szorosan tenni a húst, úgyis összemennek a szeletek egy kicsit.
felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
fedő alatt, néha megforgatva nagyon-nagyon puhára pároljuk a húst. a vizet időnként pótoljuk, a dolog lényege a párolás, nem a sütés.
mikor a hús megpuhult, villával pépesre nyomkodjuk a fokhagymákat, karikára vágott krumplival befedjük a szeleteket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
nagyon lassan főzzük tovább, hogy a krumpli magába szívja a babéros-fokhagymás levet.
kész.

yummy-yummy :)

Bejegyzés: Hamarosan